10 voordelen van theaterles

Theater -1-2

De 10 voordelen van theater

 1. Plezier
  Het leukste van theater en improvisatie is dat er ontzettend veel gelachen wordt. In de veilige omgeving wordt er aan communicatie en samenwerken gewerkt. Theater daagt kinderen uit om ideeën en vaardigheden te combineren hierin zitten in het samenwerkingsproces discussie, onderhandeling, repeteren en een besloten opvoering.
 2. Zelfvertrouwen
  De kinderen worden gestimuleerd op henzelf te vertrouwen. Door veel te oefenen wordt er van de kinderen gevraagd soms risico’s te nemen in de drama en improvisatie. Ze leren op hun gevoel, eigen ideeën en hun vaardigheden te vertrouwen.
 3. Verbeeldingskracht
  Tijdens theater lessen word aanspraak gedaan op de verbeeldingskracht. Het maken van creatieve keuzes, bedenken van nieuwe ideeën en het herhalen van vertrouwde stof is essentieel bij improvisatie en drama. Als ik Albert Einstein mag quoten zei hij “Verbeeldingskracht is belangrijker dan kennis”.
 4. Empathie
  Het spelen is gebaseerd op verschillende situaties, andere tijden, verschillende rollen met hoge en lage status. Hierdoor wordt er geoefend met het begrip hebben voor andere meningen en gevoelens. Acteren draait om het begrijpen en voelen van emoties en hoe deze uit te drukken.
 5. Concentratie
  Door het oefenen en de verbinding met de ademhaling en het lichaam te leggen wordt de concentratie geoefend. Blijven herhalen is de sleutel voor de blijvende focus op geest, lichaam en stem.
 6. Communicatieve vaardigheden
  Behalve verbale communicatie ligt er een grote nadruk op een non-verbale manier om gedragingen en ideeën over te brengen. Kinderen leren te observeren en daarop te anticiperen. Bij verbale communicatie verbetert de stem overdracht, de articulatie, overtuigingskracht. Kortom alle facetten van communicatie komen aanbod.
 7. Probleemoplossend
  Kinderen leren te communiceren in de wie, wat, waar en waarom-vorm. Met improvisatie wordt oplossend gericht denken gestimuleerd. Hierdoor leren kinderen flexibeler met alledaagse situaties om te gaan.
 8. Uitlaatklep voor gevoelens
  Tijdens de theaterles is er een veilige ruimte gecreëerd om gevoelens gekanaliseerd te laten gaan. Zo worden agressiviteit en eventuele spanningen op een fijne (speelse) manier los gelaten. Het hele palet aan emoties komen aanbod. Kinderen leren om niet bang te zijn voor gevoelens.
 9. Ontspanning
  Theaterles is intensief door de activiteiten in de les wordt stress vermindert door een uitlaatklep te bieden voor geestelijke, lichamelijk en emotionele spanning.
 10. Lichaamskracht en prikkelverwerking
  In de theaterles wordt veel aandacht gegeven aan uithoudingsvermogen door o.a. dans of het nadoen van dieren. Hierdoor verbetert flexibiliteit, coördinatie, balans en controle.

1

One thought on “10 voordelen van theaterles

 • Ik zie alle voordelen ook echt terug in mijn beide kinderen, sinds ze naar theaterles gaan van Verborgen Sterren. Echt heel fijn om te zien hoe ze groeien.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.