Het belang van een avondritueel voor een betere nachtrust
Net als het ochtendritueel kun je voor jezelf ook een avondritueel houden. Kinderen zijn er ontzettend bij gebaat om regelmaat in hun dag te hebben en de dag fijn af te sluiten. Wij grote mensen zijn net grote kinderen dus als jij last heb van bijvoorbeeld niet gelijk in slaap kunnen komen of je ligt nog met hartkloppingen of een razend hoofd in bed? Wellicht heb je dan ontzettend veel baat bij een avondritueel. Deze blog is niet geheel compleet maar beschrijft een aantal handelingen die je kunt toepassen om zo beter van je nachtrust te genieten.
Zelf heb ik al jaren een dag afbouw en zo ga ik rustig slapen. Een goed avondritueel begint een dag van tevoren in de ochtend. Het is een soort l00p waar je aandacht aan besteedt. Lees hier hoe een ochtendritueel eruit kan zien.

Mijn avondritueel
Mijn avondritueel ziet er als volgt uit mocht mijn meisje op tijd slapen. Wanneer ik haar op bed heb gelegd ga ik naar beneden en zet een kop (rustgevende) thee. Ik schrijf wat in mijn journal en ik stretch nog wat mocht ik dat nog niet gedaan hebben. Misschien kijk ik nog een kort filmpje. Daarna ga ik richting bed doe ik tandenpoetsen. OF ik lees nog wat OF ik ga gelijk met mijn meditatie MP3 aan de slag. Ik ga liggen en dan tot de volgende ochtend in diepe slaap.

Dit zijn de stappen die ik zoveel mogelijk hanteer om mijn cortisol gehalte te verlagen om zo in een diepe slaap te raken. Hierdoor sta ik de volgende ochtend fit op. Probeer ze is uit!

Slaap!

De belangrijkste reden voor een avondritueel is dat je er beter door gaat slapen. Wij leven op het moment in een tijd waarin je bijna vastgeplakt bent aan je verslavende telefoon die piepjes en blingetjes geeft. Je computer, tablet en tv waar wij soort van mee vergroeit zijn. Wat je moet beseffen is dat al dat blauwe licht je aanmaak van melatonine remt waardoor je dus minder snel in slaap valt en uiteindelijk heeft dit tot gevolg dat je een slechtere nachtrust krijgt.

Michelle wat is ook alweer melatonine? Mocht je nog nooit van melatonine gehoord hebben? Dit is een natuurlijk voorkomend hormoon dat wordt beïnvloed door de blootstelling aan blauw licht. Het helpt met je dag-nacht/slaap-waak ritme dat ieder van ons heeft. In de avond maakt ons brein meer aan en andersom gedurende dag.
Het is verstandig om het laatste uur voor het slapen gaan dit licht zoveel mogelijk te ontwijken. Ik deel een aantal dingen met je die je tijdens je avondritueel kunt doen.

  1. Download FLUX naar al je devices! Dit filtert het blauwe licht in de avond zodat je eventueel gewoon kunt doorwerken (liever niet). Sommige zweren bij van die blauwlicht blokkende brillen. Heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.
  2. Zorg dat je slaapkamer koel is. Hierdoor slaap je beter en raak je dieper in slaap. Wat je tevens zou kunnen doen is je lauw of koud af douchen.
  3. Ga tussen 22u en 22.30u slapen voor optimaal slaap genot. De uren tussen 22u-00.00u tellen dubbel (sommige zeggen zelfs tot 2u).
  4. Blok het licht in je slaapkamer. Het is je heiligdom voor je slaapgenot. Verwijder je tv uit je slaapkamer. Het moet pikken donker zijn in je slaapkamer. Het lichaam is gevoelig voor maar één stipje licht in je kamer en hierdoor kun je wederom niet diep in slaap raken.
  5. Luister naar je biologische klok. Laat je niet verleiden door je sociale contacten om uit te gaan wanneer je voelt dat je een marathon wilt slapen.

Het draait allemaal om het hormoon melatonine waarvan je de aanmaak wilt stimuleren. Wanneer je goed slaapt val je sneller af omdat je lichaam helemaal tot rust komt. Je afvalstoffen kunnen het lichaam verlaten en vandaar het water drinken in de ochtend.
Ik kan hier echt heel passioneel over schrijven, maar het doel is dat je stil gaat staan bij het belang van goede nachtrust. In de meest simpele vorm zonder pooha. Het is een wetenschappelijk gegeven dat een avondritueel je nachtrust verbetert, inclusief je humeur, hoe je opstaat en je energie level verhoogt.
Meer weten gebruik Dr. Google en zoek eens op Shawn Stevenson van The Model Health Show. Mocht je meer willen weten. Ik vind het zo gaaf dat zoveel mensen zich hiermee bezighouden en dat wij dezelfde ideeën erop na houden. Hij onderbouwt alles met wetenschap dus niet uit de duim gezogen.

 “Practice makes permanent.
-Shawn Stevenson-“

Michelle Doet

Michelle Donkersloot

Leave A Comment