Het ochtendritueel (zelfzorg deel 2)
In deze blog ga ik het uitgebreider hebben over de ochtendroutine die een consistente bijdrage levert aan je leven. Net als voor kinderen rust, reinheid en regelmaat is het eigenlijk ook heel goed voor ons. Wij zijn grote kinderen er is alleen niemand die meer voor ons zorgt. Dus is het belangrijk dat je opnieuw leert hoe voor jezelf te zorgen. Hoe dat eruit ziet kan volledig anders zijn dan hoe ik het invul ik wil je alleen inspireren om routine in je ochtend te brengen. Ik op zoek naar manieren om mijn leven het beste in te vullen.
Ik voel op het moment heel erg dat ik  er weer behoefte heb aan een nieuw routine die mij in balans houdt nu ik moeder ben. Nu 1,5 jaar later is het tijd en ze kan gezellig mee doen aan de ochtendroutine.
Waarom een ochtendroutine?
Een ochtendroutine van ongeveer +/- 30 min zorgt voor regelmaat, consistentie en focus. Iedere dag is een schone bladzijde om te vullen. Begin de dag met een routine die bij je past. De meest succesvolle mensen hebben een ochtendroutine het zorgt ervoor dat je jezelf grond voordat je dag echt begint! Het gaat erom dat je iedere dag begint met een WIN! Je hebt controle over wat je doet. Het is een positieve psychische momentum. Je begint de dag met een dosis positiviteit. Je kan je afvragen.

Wat is jou hoofddoel?
Wat is je missie voor vandaag?

Iedere dag weer kun je jezelf een positieve boost geven je hebt er zelf controle over. Omdat je er controle over heb zul je merken dat je meer energie en zelfvertrouwen krijgt gedurende periode dat je een ochtendroutine hanteert.
Vanuit de wetenschap blijkt het zo te zijn dat het goed is voor je brein. Door oefening wordt het gedrag permanent gemaakt. Dit zijn niet alleen je goede gewoontes, maar ook je slechte gewoontes. Hierdoor creëer je een gewoontes die lastig zijn te doorbreken.

Routine – Trigger – Beloning

Om uit je gewoontes te doorbreken is het belangrijk om jezelf te belonen. Dit is goed voor de hersenen die vervolgens zullen registeren dat waar je mee bezig bent dat het LEUK is!
Hoe zou een ochtendroutine eruit kunnen zien?
Door de jaren heen heb ik verscheidene ochtendroutines gehad en hoe deze er tegenwoordig uitziet is langer op papier dan in reallife. Vooral met KIND! Betrek ze erbij!

De ochtendroutine
1. Hydratatie is belangrijk na een nacht van heerlijk zweten en je lijf die hard gewerkt heeft om afvalstoffen in je lijf op te ruimen. Je wilt eigenlijk dit proces wat versnellen en dat doe je dus met hydrateren. Dit kun je doen met een glas  of meer (gefilterd) water met (keltisch)zeezout of sole of troebele appelazijn of citroen.

2. Korte bewegingssessie om je cellen te activeren. Dit kan een setje squats, burpees of push-ups zijn. Je activeert je hele zijn hiermee.

3. Meditatie meestal doe ik dit wanneer ik nog in bed lig en visualiseer ik de dag of ik maak connectie met mijn ledematen. OF ik doe de Wim Hof methode ademhaling een set van 5 x 30 ademhalingen. Je kan ook na je douche koud af douchen voor de echte kick!

4. Ontbijt met genoeg vetten en soms eet ik niet tot aan de lunch het ligt aan mijn doel en waar ik behoefte aan heb.

5. Lees iets positiefs of luister, kijk een inspirerende podcast.

6. Een heel belangrijke waar ik zelf af en toe aan toe kom is journaling. Het schrijven van ochtendpagina’s. Je bent onbevangen en je kan alles opschrijven wat je maar wilt en waar je vanaf wilt. Een heel fijne methodiek om jezelf continue op te schonen.

Dit is een greep uit wat je zou kunnen doen. Zelf doe ik de punten 1 t/m 5 en als de tijd en rust het toe laat schrijf ik rustig in mijn journal. Door mijn actieve dreumes is die ruimte er niet en dat accepteer ik de tijd van rustig zitten en schrijven komt vanzelf wel weer! Wat ik nu doe is ik schrijf op een ander moment op de dag, maar dan heeft het een andere functie. Oh en vergeet jezelf niet te douchen of op te frissen 😉 Die ben ik vergeten.
Probeer het is uit voor een periode van minstens twee maanden en kijk wat voor positieve effecten het voor je heeft. Probeer van de zes er minstens drie te doen. De totale duur van de routine kost je ongeveer 45 tot 60 min. Al verander je maar één ding aan je ochtendroutine je zult zien dat het al een verschil bijdraagt hoe je in het leven staat!
Vind je dit bovenste lastig. Begin dan met je bed op te maken in de ochtend na het opstaan. Dan heb je al één taak van de dag gedaan.

Succes ermee!
Ik ben heel nieuwsgierig of het voor je werkt!
Laat je mij het weten in de comments of op facebook?

Leef!
Michelle

Michelle Doet

Michelle Donkersloot

Leave A Comment