Foto: Wendy Veldkamp

Moederschap en spiritualiteit

Moederschap een uitdaging op zich in deze tijd. In een tijd waarin veel gevraagd wordt waarin wij alles runnen, zorg voor kind(eren), je gezin een bedrijf en dan nog de zelfzorg van onszelf en nog veel meer. De weg waarin je jezelf makkelijk kan verliezen de valkuilen van moederschap. Je kind voor je eigen behoefte. Je tijd laten opslokken door bijzaken. Wie herkent zich hier niet in? Door de jaren heen heb ik veel moeders gesproken die zichzelf zijn verloren gaan de weg. Ze komen er niet uit en hebben een warhoofd. Hun zelfzorg verloedert waar je bijstaat en vervolgens zijn ze alleen nog maar moeder met niks voor zichzelf als mens en vrouw ernaast.
Als buitenstaander is het makkelijk om advies te geven over hoe je het aan kan pakken, maar als je midden in de moederkuil zit is het nu eenmaal lastig om je eruit te worstelen. Ik was ook zo een buitenstaander en bij deze mijn oprechte excuses aan alle mama’s die ik ooit advies heb gegeven en eventueel gekwetst hebt. Mijn inzicht nu ik zelf moeder ben iedere vrouw doet haar best met de middelen en tijd die ze heeft het beste te bieden en te zijn voor haar kinderen. Toch zitten hier wel haken en ogen aan. Het kan altijd nog beter. Ondanks dat misschien niet iedere vrouw een liefdevolle en begripvolle partner heeft, een opvangnet/tribe en het gevoel heeft dat ze het helemaal alleen moet doen.
Ik beken ik ben ook in de moeder valkuil gevallen, maar heb mij er zo snel als dat ik kon geprobeerd uit te klimmen. De uitdaging zit hem in het mee bewegen van wat je kind nodig heeft wanneer het jong is. Je hebt nu eenmaal van die periodes dat je kind een groeispurt doormaakt en je het even niet herkent dat je er midden in zit. Emoties lopen hoog op en je probeert je hoofd koel te houden. Maar net zoals met je bevalling als je niet meer wilt zet dan door en ja hoor daar breekt de rustige periode aan en niemand is gewond. (P.s. ik ben geen geleerde meer een ervaringsdeskundige)
Wat ik geleerd heb waarvan ik denk dat het als moeder/nieuw bakken moeder kan helpen. Benut de gaten in je dag. Wanneer je kind nog slaapt of slaapjes doet pak dat moment voor jezelf ga mediteren, of pak je yoga mat (ook een leuke bezigheid met elkaar). Of ga even zitten met dat boek wat je zo graag wilt lezen! Het huishouden ligt er over een uur of twee ook nog wel. Het is voor iedereen leuker om een gezellige vrouw in huis te hebben en voor jezelf al helemaal!
Heel belangrijk maak het praktisch!
Soms denken we te moeilijk maar ik probeer het zo praktisch mogelijk voor je te maken.

  • 6 ademhalingen per dag als je het niet meer ziet zitten.
  • Koud douchen (met natuurlijk 3×30 ademhalingen vooraf wij zijn ook bikkels mama!)
  • Meditatie wanneer je kan of gewoon even genieten van de ZON!
  • Een kop thee/koffie drinken
  • MP3 meditatie voor het slapen (mijn favoriet!)
  • DANSEN!!!
  • Betrek je kind erbij.
  • Koop een heerlijke douchespul/puff/scrub ding.
  • Een goede hydraterende dagcrème.

In mijn leven heb ik mijn spirituele practice door de dag heen geweven. Kaarsen ontsteken, drummen, ademhalen en overal van genieten. Mijn meid is zo geïnteresseerd in wat ik doe en hoe ik het doe dat ze zich opdringt om hetzelfde te doen. Mijn absolute favoriet wat mijn redding is geweest (en nog) in het allereerste/tweede jaar is een MP3 meditatie voor het slapen gaan of wanneer ik borstvoeding gaf/geef. Deze heb ik weer geïntegreerd. Oh en samen slapen maar dat is een ander verhaal!
Als je je realiseert dat in het eerste levensjaar van je kind je eigen brein slinkt in verband met slaap te kort (met best wel hoog percentage) dan is het een must om spiritualiteit/ontspanning in welke vorm dan ook in je leven te integreren. Dus om spiritualiteit in je leven te integreren hoef je niet alleen op een kussen te zitten en in stilte door te brengen. Hoewel dit wel op zijn tijd heerlijk is! Zijn dit de mogelijkheden onthoud maak het zo praktisch mogelijk. Spiritualiteit gaat verder dan een meditatie kussen. Het is het leven zelf! Iedere dag weer! De verbinding voelen met jezelf, de aarde, de mensen om je heen enz. enz. enz.
Enjoy! en houd je hoofd koel.
Liefs Michelle
Op de foto het smudge ritueel wat wij vaak samen doen. Hierna is iedereen weer schoon en blij.

Michelle Doet

Michelle Donkersloot

Leave A Comment