Mijn 4 inzichten voor een (redelijk) ontspannen moederschap en vrouw zijn.

Woohooo.. Ik feliciteer mezelf met 4 jaar moederschap! (lol)

Yes ik heb het gered. De eerste vier wilde, chaotische jaren van moederschap waarin je de basis legt voor de rest van je leven. In de Surinaamse cultuur word weleens gezegd alles wat je de eerste twee a drie jaar in je kind stopt heb je de jaren erna profijt van. Ja het klinkt soms weleens als een liefdevolle drill sergeant, maar ik moet toegeven dat ik nu een EIGEN-wijs kind heb wat heeft geleerd om netjes te praten (wanneer ze er zin in heeft), opruimt, kleding in de wasmand doet en als ze er zin in heeft mensen groet. Het blijven soevereine wezens die niet ons eigendom zijn en vooral een eigen wil hebben.

 

Ik lag op bed voor het slapen gaan en besefte mij dat de vier inzichten mij een redelijk ontspannen moederschap/vrouw zijn hebben opgeleverd. Het allerbelangrijkste hierin is dat je beseft dat het iets waar je naar toe werkt! En nog een ander ding is dat laat het los WELKE STROMING je dan ook volgt. Het gaat erom dat je in volledige ontspannenheid jezelf bent. Niet dat je jezelf in één of ander opvoed stramien wurmt wat een HOOP STRESS oplevert!

Nog even een side note er is niets mis mee met inspiratie op doen uit ‘stromingen’. Maar ik merk dat ouderschap ontzettend word gemarket met tijdschriften en tools die niet werken. Vandaar mijn allereerste inzicht.

1. RUST door rust ben je een plezierig mens. Rust op alle fronten. Rust gaat gepaard met loslaten. Het loslaten van de was, het huishouden (ik zeg niet dat het een varkensstal moet zijn), de sociale druk om met mensen af te spreken terwijl je voelt dat je echt moet OPLADEN! Rust kan ook vele verschillende soorten vormen hebben. Wandelen, sporten, tukkies doen met kind of zonder kind. Film kijken. Vroeg naar bed etc. Als je dit niet gewend bent leer het om jezelf RUST TE GUNNEN! Of begin klein doe iets voor jezelf.

Mijn favoriet is gewoon tuinieren of echt een keer laveloos (zonder telefoon) op de bank liggen. Mediteren en diepe ademhalingen.

2. Geef je kind de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Ik geef al 4 jaar mijn kind de ruimte om naar hartelust te spelen, rotzooi te maken (ja ik word er af en toe gek van!). Mijn doel is dat ze zichzelf weet te vervelen en te vermaken zonder dat zij mij iedere minuut van de dag nodig heeft. Hierdoor kan ik net als nu even een blog schrijven, werken of schoonmaken. Wanneer ze vraagt om aandacht dan ben ik er ZONDER TELEFOON dit kost hooguit 5 of 10 minuten en dan gaat ze weer haar eigen gang.

3. Ga sporten of bewegen. Maak je los van je kind, de situatie, je partner. Een ander soort rust ontspanning en je schoont je energie op. Ofwel je houdt je innerlijke poel helder. Het word geen modderpoel waardoor je in de valkuilen van het moederschap valt. Dat je wordt opgeslokt door het moederschap. Eer jezelf als mens, vrouw en tot slot moeder.

4. Geniet van je kind(eren)! Geloof het of niet het cliché is ECHT WAAR! Ze zijn zo groot! De afgelopen vier jaar zijn voorbij gevlogen. Het is niet altijd koek en ei. Mijn meid heeft zo nu en dan een volledige reset met een volledige crash van haar innerlijke computer wat in een MAMA ik weet het even niet meer TANTRUM EXPLOSIE explodeert met de nodige tranen en emotionele uitingen. Dat kleine mensje weet het gewoon even niet meer en ik soms ook niet, maar door dat ik de vorige punten hanteer kan ik mijn hoofd NU eindelijk koel houden om er voor haar te zijn. Mijn geheim is gelijk Xtra te gronden, adem te halen en je te verbinden met liefde. Jij grond de emoties voor hen af!

Na de ontlading is het een tijdje weer heel gezellig. Met knuffelen en lachen en lol maken. Door wat ik in de inleiding schreef over je kind programmeren of voorleven heb ik voor nu een heel fijn en vrij moeder/vrouw leven. Ze is erg zelfstandig, zindelijk, ik kan haar vragen om naar boven te gaan uit te kleden en te gaan douchen. Ik krijg steeds meer vrijheid terug en geniet volop van de momenten dat ze mij nog vraagt om haar te helpen. Gedurende dag krijg ik knuffels en een kus en 80% van de tijd weet ik niet eens wat ze doet.

Oh nog één ongevraagde tip. Wanneer je kind klein is een jaar of één vraag of je hem of haar kan helpen wanneer het niet lukt. Hierdoor onderbreek je hun spel niet EN je maakt ze niet afhankelijk van je. Wij ouders willen TE SNEL helpen en door steeds alles te doen voordat ze het zelf door hebben worden ze afhankelijk. Laat ze het zelf uitzoeken! (op de positieve manier)

Gouden tip die ik bij kinder gebarentaal heb geleerd (was een gratis cursus met de basis gebaren). Hier heb ik zoveel voordeel uitgehaald waardoor ze haar frustraties niet op mij botvierde omdat ik TE SNEL was om haar te helpen. Zo nu en dan maak ik die fout nog eens MAAR HEY ik ben ook maar een MENS!

Ik wil je absoluut niet vertellen hoe je moet opvoeden, maar zoals ik sommige moeders ervaar het kan wel wat relaxter. Als het goed gaat met jou dan gaat het goed met je kind. Ik wil je een kijkje in mijn MAMA-VROUW-Keuken geven. Wellicht kun je een receptje gebruiken waardoor het net iets makkelijker in jou leven gaat. Want ouderschap alleen is een zware taak. Wanneer je je VERBIND met anderen en open en eerlijk met elkaar over moederschap praat dan heb je uitwisseling en kun je nog weleens tips horen en toepassen met positieve uitkomst.

Nogmaals dit zijn mijn inzichten vind je het helemaal niks laat het vooral langs je heen gaan. Want onthou IEDEREEN DOET MAAR WAT!

De basis Liefde, Rust, Reinheid en Regelmaat..

Lees in de volgende blog een kinderfeestje met een klein budget MAAR maximale blije kinderen en beleving!

Michelle Doet

Michelle Donkersloot

Leave A Comment