Drie jaar ontspannen moederschap

Jeej er zijn alweer drie jaar voorbij. De tijd vliegt! Haar centimeters vliegen eraan. Groeit uit d’r schoenen en kleding. Haar woordenschat en humor groeit met de dag. Is driftig (soms ook letterlijk) de wereld aan het ontdekken. Leert zichzelf lezen en schrijven. Dans en zingt uitbundig. Daarbij ook de frustraties en zo nu en dan een tantrum.

Groeien gaat met ups and downs en zo ook voor ons!

MAAR oh wat slaap ik fantastisch door samen slapen. Yups dit is een taboe en vele doen het. De boobie is in afbouw maar ik (wij) hebben er toch drie jaar van genoten! Flexibel zijn, overgave en ZELFZORG (rust heel veel RUST) staan hoog in het vaandel. Ik zit niet in de overlevingsstand maar in de leefstand. Ik geniet ontzettend van alle fases waar Laila doorheen zoeft.
Ik herken ze direct omdat ik zo geleerd heb om te voelen en goed te kijken.

Wanneer ze in een spurt zit, is het niet door de emotionele buien niet altijd gezellig in huis. Dit zijn de momenten dat ik nog meer voor mijzelf mag zorgen. Zelf ben ik ook niet altijd het zonnetje in huis. Gaat het niet ‘goed’ vraag ik mezelf af wat heb IK NIET gedaan?! Meestal komt het woord ZELFZORG omhoog. Teveel willen doen en zo leer ik NOG MEER loslaten en FLOWEN Flowen ons eigen ritme met af en toe een inmenging van buitenaf. Een moment van samen groeien en heel veel knuffelen als het nodig is. Een pas op de plaats. Kijken en te voelen wat heb ik of het zij nodig.

Mediteren is (nog steeds) dagelijks aan de orde in de vorm van MP3 meditaties IN BED! Ik zou oprecht niet weten hoe het zonder zou zijn. Dit zou iedere (nieuwe)moeder moeten weten. Vooral wanneer je beseft dat 30 min ongeveer gelijk staat aan 6 uur slaap! OEH! Wie heeft er geen slaap ‘tekort’ fantastisch toch om dit zo te ondervangen! Mijn geheim is dat niet zo geheim is. Dit kan voor vele letterlijk LIFE SAVING zijn!

1. ADEMHALEN! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar dit zorgt ervoor dat je in verbinding staat met jezelf en de bron! Vooral als je boos of gefrustreerd ben dan is het eigenlijk verplicht om jezelf 10 KEER VAN DIEPE TEUGEN ZUURSTOF TE VOORZIEN! En de verbinding te herstellen met jezelf. Want zeg eerlijk wij exploderen eigenlijk door chronisch RUST te kort.

2. ZELFZORG (ik kan er echt niet te vaak op hameren!) is de sleutel van “ontspannen” moederschap in verbinding zelfs wanneer je kind je verbrand met heet vuur, tantrums en andere dingen die kinderen kunnen doen.

3. ZELFREFLECTIE. Jezelf steeds weer afvragen sta ik in mijn kracht, ben ik gelukkig, doe ik wat ik leuk vindt. Voel ik mezelf nog? Wat is mijn doel als mens en vrouw in dit leven?

4. BEWEGEN! In welke vorm dan ook. Voorheen kon ik echt het gevoel hebben dat ik het moederschap mij met huid en haar verslond. Sinds ik in november 2018 twee a drie keer in de week sport merk ik dat mijn energie level hoger is. Ik zit in mijn lichaam en niet in mijn hoofd! Ik kan dus veel meer aan!

5. VOEDING zo nu en dan schort het eraan maar over het algemeen is het goed, gezond en ik maak bijna ALLES zelf! Onthoud komt het uit de fabriek dan is het geen voeding! Daarnaast (zelfs met borstvoeding) doe ik aan intermittent fasting (schrijf ik later nog over).

6. Positief denken aka MINDSET! De lastigste en moeilijkste, maar ik heb de code gekraakt. Goed kijken is mijn kind vervelend of is ze energiek? Waarom reageert het zo gefrustreerd. Zit ik niet lekker in mijzelf of is het kind echt een draak! Het wordt steeds beter wanneer kinderen zich kunnen uiten. Ik heb Laila al vrij voeg geleerd om emoties te benoemen en haar woordenschat hiermee te vergroten. Ik heb haar geleerd om te zeggen dat wanneer ze moe is, dit kan zeggen zodat ik haar kan troosten, knuffelen of haar uit de prikkels kan halen. Dit helpt mij om niet vanuit boosheid of irritatie te reageren, maar vanuit liefde en rust wat mijn kind nodig heeft. Het ene moment gaat het beter dan een ander. Ze is een kind geen afgerichte robot pitbull. Net als ik een mens ben met mijn eigen processen.

Ze is net als ik lerende en wij leren van elkaar! Maar wat ben ik trots als ze eerst jengelt of dreint of een tantrum dreigt te raken om daarna met dikke tranen te zeggen. Mama! Ik ben moe! Dan weet ik wat ik moet doen om haar te ondersteunen. Zelf ademhalen en creatief zijn met mijn tijd.

Drie jaar moederschap is zo voorbij gevlogen, maar gut o gut. Ik ken haar gebruiksaanwijzing min of meer en nog belangrijker ik weet nu wat MIJN behoeftes zijn als mens, vrouw en moeder. Want mijn fundering staat nu als een huis en ik weet precies wat ik moet doen om een ontspannen moeder te zijn. Ben ik niet ontspannen is het niet mijn kind die ik hier de schuld van geef, maar ik omarm het en herpak mijzelf.

Zo ervaar ik! Nee niet als ZWAAR of moeilijk. Het is een flow, een cyclus. Ik heb getracht de code te kraken en voor nu werkt het in combinatie met VOORLEVEN! Ik besef steeds meer dat het tempo van leven nog langzamer mag! Dat de één haar behoefte en aandacht afwisselt net als in een liefdesrelatie met je partner. Wij zijn allemaal soevereine wezens met een eigen energieveld en behoeften en met die bewustzijn navigeer ik door het leven!

Hoop je hiermee te kunnen inspireren hoe ik de afgelopen drie jaar mijn moederschap heb ervaren! Ik heb aan een stevige fundering van mijn ZIJN gewerkt waardoor ik het grootste gedeelte van de tijd ontspannen ben. Mij niet druk maak en in het hier en nu verkeer. Ja ook ik ben weleens de ANGRY MOM, maar dit is eigenlijk synoniem aan PAK JE RUST!

Ik ben trots op mijn kind, mijzelf en mijn partner.
Iedere dag hou ik meer van haar, omdat ik steeds meer van mezelf hou.

OH wat ik nog kwijt wil. ONTHOU jij bent jij en doet het op jou manier. Mijn manier is niet de jouwe. Maar onze basisbehoefte die zijn wel min of meer hetzelfde <3

Liefs!

Michelle.

Michelle Doet

Michelle Donkersloot

Leave A Comment