Mijn 7 inzichten over 7 jaar moederschap.

Ojeej mijn kind is zeven jaar en ik ben de sigaar!

Grapje, maar hier volgt mijn zeven inzichten van zeven jaar moederschap. Vorig jaar was het zo ontzettend hectisch dat ik haar leeftijd van zes jaar heb overgeslagen. Iets met prioriteiten en zelfzorg. Dit jaar doen we het over! Ik heb ondertussen een olifantenhuid gekregen over hoe ik zou moeten opvoeden en alle goed bedoelde adviezen. Mijn eind conclusie is dan ook die ik je hier al geef: ‘Iedereen doet maar wat! Doe vooral wat bij jou past! “

Ieder jaar schrijf ik een aantal inzichten op over het moederschap. Iedere fase heeft zo haar charmes. Zo wandelt mijn dochter inmiddels al zeven jaar op deze zwevende aardkloot en ze blijft mij verbazen hoe inventief en creatief ze is. Met open blik door de wereld wandelen en haar stralende lach. Ze weet precies hoe iedereen om haar vinger te winden en voor te leven. Vanuit een universele liefde waar ik zelf nog wat van kan leren. En laat dit nu precies zijn waar wij hiervoor zijn. Onze kinderen die ons confronteren met onszelf, leren ons over zelfliefde en liefde voor de wereld om ons heen. Hun microkosmos is nog vrij onaangetast wanneer ze in liefdevolle omgeving opgroeien.

Nu kijken veel mensen naar ons leven dat thuisscholing een blok aan het been is, maar tja iedere weg heeft zo haar hobbels. Mijn gevoel over een kind dat sneller gaat dan het gemiddelde is dit een plezierige weg waarin zij haar talenten kwijt kan en kan leren op haar eigen tempo. In vrijheid en inspraak over hoe het gaat. Hier volgen mijn inzichten en ik heb het idee dat na deze zeven jaar waarin kinderen zich ontzettend snel ontwikkelen, dat het wat is uitgekristalliseerd. Je kent je kind en je opvoedstijl en hoe je kunt reilen en zeilen hoewel dit nog steeds de nodige creativiteit behoeft.

Komt ie! Mijn zeven inzichten in moederschap.

1. Zelfzorg! Heb je dr weer. Zet je zelfzorg op nummer één!
Dit keer met stipt op nummer één! Voor mezelf is sporten en wandelen echt een uitlaatklep. Wanneer ik voor zes uur wakker wordt trek ik mijn kleren aan en ga ik een uur wandelen voordat mijn kind wakker is. Op zo een moment schrijf ik ook mijn ochtendpagina’s en doe ik eventueel wat rek en strek oefeningen. Zelfzorg is niet alleen letterlijk voor jezelf zorgen, maar ook voor je spirituele zelf. Voor je spirit. Hoeveel rust je? Wat eet je? Hoe denk je? Het is en blijft voor jezelf zorgen en een voorbeeld zijn voor je kind(eren). Het voorleven houdt nooit op. Het voor jezelf zorgen houdt nooit op. Wij kunnen dit als vrouwen helaas niet uitbesteden en ik zal de laatste zijn die zegt dat makkelijk is! Vooral in een wereld waarin wij vrouwen iet altijd gezien worden welk werk wij dagelijks verrichten. Het zorgen voor anderen hangt samen met het zorgen voor jezelf. Iedere keer weer!

2. Opvoeden wordt makkelijker wanneer je voorleeft
IEDEREEN DOET MAAR WAT! IKKE OOK LUISTER VOORAL NIET NAAR MIJ! Maar wat het voor mij een heel stuk makkelijkere maakte was het moment dat ik zorgde dat ik het juiste voorbeeld gaf. Kinderen doen je na en willen betrokken zijn bij het gezin. Ze willen net als ons gezien worden en taken uitvoeren. Ze willen helpen. Dit gegeven heb ik als het ware gecultiveerd uit de periode dat ze kleiner was. En ja het is nog niet helemaal stabiel, maar helpen, klusjes doen doet ze graag! Helpen met koken, groente snijden, vaatwasser inruimen en af en toe uitruimen en vooral het samen doen. Geef je kind het voorbeeld zoals jij wilt dat het gedraagt!

3. Zorg voor duidelijke regels en regelmaat
Ouderwets rust, ruimte en regelmaat maar werkt als een tiet! Niet teveel plannen op een dag, genoeg beweging, een aantal duidelijke regels die wij hier thuis hebben wij noemen wij afspraken. En die regelmaat, oh my daar gedijen kinderen ontzettend goed bij!

4. Sport en beweging
Voor jezelf, maar ook voor je kind(eren). Wanneer jezelf voldoende beweegt en ook hierin het goede voorbeeld geeft, volgt je kind dit. Het schijnt dat je eigen fitnesslevel van invloed is op die van je kind. Zelf hebben wij heel veel plezier met dansen en hoepelen, wandelen, radslagen door de woonkamer en zoveel meer! Zelf kan mijn dochter nooit lang stilzitten en is de hele dag in de weer. Dus lekker bewegen en heerlijke dansparty’s houden. Dit zijn dingen die kinderen nooit meer vergeten. Bewegen, dansen, zingen en springen.

5. Geef je kind de ruimte
Wij moeders (vaders ook) zitten soms teveel op de nek van het kind. Willen alles voor ze doen en overal mee helpen. Hiermee ontnemen wij hen het leer proces af. Geef je kind de ruimte om te ontdekken en troep te maken. Ik heb mezelf er al op ingesteld dat mijn hoofd redelijk opgeruimd zal zijn tot ze 12 is. Vrij uit kunnen spelen en haar gedachten en fantasie op de loop laten. Zelf bepalen wat ze doet en wanneer ze het doet. Voor buitenstaanders kan dit als onopgevoed overkomen in mijn ogen dat ze haar eigen soevereiniteit behoudt en autonomie.

6. Geniet
Raar maar waar! Soms met de drukte van alle dag vergeten we om te genieten! Te genieten van de kleine dingetjes die zo een zonnestraaltje je kan leren, of een inzicht delen. Of als we op de fiets zitten dat ze zegt “oh heerlijk mama die frisse lucht en kijk naar de wolken! “het zijn de kleine dingetjes die hun belevingswereld zo rijk maken. Wie zijn wij om dat als een grote mensen hun magie te verbreken? Totdat ze zeven jaar zijn leven ze vrijwel in Theta staat en daarom is het voorleven zo belangrijk en ze zoveel mogelijk in hun magie te laten verkeren.

7. Knuffel er op los! Ze zijn zo groot!
De babytijd dat ze praktisch op je wonen, naar het groter worden tot een zeven jarige die tot je borst reikt en de wijde wereld in gaat. De tijd gaat zo ontzettend hard en het is geen grap! Loslaten steeds een beetje meer hoort erbij! Wij grote mensen worden te weinig geknuffeld je hebt er minstens acht hele dikke van nodig en kinderen raken wij ook steeds minder aan. Wij hebben aanraking en knuffels nodig en hoe fijn is het dat wij de tijd hebben om zoveel te knuffelen. In ons huishouden is het samen slapen al een heel stuk minder. Af en toe met haar groeispurts kruipt ze nog tussen ons in en dan knuffelt ze mij heel hard de hele nacht.

Want als we het over samenslapen hebben wat zit daar een taboe op! Zoek het eens op wij zijn niet gemaakt om alleen te slapen maar lekker als een roedel veilig bij elkaar. En in de eerste jaren dat ik borstvoeding gaf is dit mijn redding geweest om een uitgeruste moeder te zijn.

Pak ze zo vaak als dat je kunt beet en knuffel ze!

Wellicht heb je wat aan mijn zeven inzichten. Ik doe ook maar wat! Mijn insteek is om zo een ontspannen mogelijke manier van opvoeden te hanteren, met discipline, vrijheid en groei.

Mocht je vragen hebben stuur gerust een mail of contact mij via de social media.

Hulde aan ontspannen moederschap met her en daar een rauw randje!

Schrijf je in voor de inspiratiemail!