Dansend de diepte in: Het verkennen van de primitieve en sensuele wereld van beweging

Welkom, lief mens, Een andere blog wat je van mij gewend bent, maar ik wil met jou een favoriet medicijn delen. Toen ik klein was kon ik eerder dansen dan lopen. Mijn hele leven lang is dit de rode draad door mijn leven heen geweest. Dansen wanneer ik intens verdriet had of wanneer ik super blij was. Dansen is medicijn.

Bij traditionele sjamanen vraagt de sjamaan aan de persoon die bij hen komt:

Wanneer heb je voor het laatst gedanst?
Wanneer heb je voor het laatst gezongen?
Wanneer heb jij voor het laatst een verhaal verteld?
Wanneer was de laatste keer dat je alleen in stilte zat?

Het is zo belangrijk voor onze algehele gezondheid om stil te staan bij dit soort medicijn. Het is allemaal veel simpeler dan dat ons geleerd wordt. Toen ik 14 jaar geleden in een burn-out verkeerde heb ik mij letterlijk eruit gedanst. Ik kon geen heupbeweging meer maken. Mijn hele heupen waren letterlijk vastgeroest. Door middel van Zumba lessen bij wonen en later gegeven kwam ik weer los en in flow van het leven.

Later heb ik vijf ritme dans gedaan om nog meer op te ruimen in mezelf. Ongecontroleerd dansen en het lichaam het verhaal laten vertellen. Nog veel later na de geboorte van mij dochter ben ik mij gaan bezighouden met primal dance. Het letterlijk voelen van het lichaam en deze te laten bewegen op een sensuele manier. Zodat de levensenergie letterlijk kan stromen!

In het betoverende rijk van primitieve en sensuele dans.
Dit is een reis die de grenzen van traditionele beweging overstijgt en je uitnodigt om contact te maken met de diepste en meest primitieve aspecten van je wezen. In een wereld die vaak conformiteit eist, wordt de dansvloer of je woonkamer een heilige ruimte waar je je authentieke zelf kunt ontketenen en de rauwe, ongetemde energie kunt omarmen die in je huist. ‘Dance like nobody is watching!’

De primitieve dans
In de kern is primitieve dans een verkenning van instinctieve beweging een terugkeer naar onze meest elementaire zelf. Het put inspiratie uit de ‘oude’ ritmes van de natuur, waardoor het lichaam emoties, verlangens en angsten kan uiten op een manier die taal overstijgt. Als je je overgeeft aan het primitieve ritme, raak je een reservoir van energie aan dat je verbindt met de essentie van het leven zelf.

Bij deze dans zijn er geen regels, geen vooraf bepaalde stappen. Het is een oproep om los te laten wat de samenleving van je verwacht en te dansen met de ongetemde wilde geest die in je huist. Als je stampt, wiegt en spiralen maakt, herwin je een gevoel van bevrijding dat vaak verloren gaat in de drukte van het dagelijks leven. Ontdek de wilde vrouw in jezelf. Sta jezelf toe om haar te bevrijden.

De sensuele symfonie
Sensuele dans is een viering je vrouwelijkheid. Dat je door middel van dans het vermogen ontdekt om plezier en sensualiteit te ervaren. Het is een zachte, doelbewuste verkenning van beweging die verder gaat dan het fysieke en doordringt in de emotionele en spirituele gebieden. Sensuele dans is een taal van aanraking, ritme en kwetsbaarheid—een gesprek tussen lichaam en ziel met jezelf.

Het omarmen van de sensuele dans stelt je in staat om je op een diep niveau te verbinding met je lichaam. Elke bocht, elke beweging, wordt een viering van je unieke fysieke verschijning. Het is een vorm van zelfexpressie die zelfliefde, acceptatie en waardering voor de schoonheid van het menselijk lichaam bevordert. Schoonheid komt van binnenuit.

Het kruispunt van primitief en sensueel
Wat gebeurt er wanneer de rauwe, ongetemde energie van primitieve dans samensmelt met de bedachtzame, sensuele bewegingen van het lichaam? Het resultaat is een dans die grenzen overschrijdt, een fusie van kracht en kwetsbaarheid, een reis naar de diepten van zelfontdekking.

Het kruispunt van primitieve en sensuele dans is een krachtige ervaring die je uitnodigt om het ingewikkelde evenwicht tussen kracht en zachtheid te verkennen. Het is een kans om je wilde aard te omarmen terwijl je de subtiele nuances van je sensuele zelf eert. Deze dans wordt een ritueel—een intieme ceremonie die de vereniging van lichaam, geest en ziel viert. Iedere keer weer naar mate je steeds meer durft te openen als een roos.

Tantrische praktijken en dans
Voor degenen die hun verbinding met de sensuele en primitieve aspecten van dans willen verdiepen, biedt de oude wijsheid van tantrische praktijken een leidraad. Tantra draait in wezen om het omarmen van alle aspecten van het leven, het overstijgen van dualiteiten en het vinden van goddelijkheid in het huidige moment.

De synergie tussen tantrische praktijken en dans ligt in hun gedeelde nadruk op aanwezigheid, mindfulness en het vieren van de vitaliteit van het leven. Het opnemen van tantrische principes in je dansreis kan de ervaring verheffen, waardoor het een meditatieve, transformerende praktijk wordt die verder gaat dan het fysieke.

Tantra draait om verbinding met jezelf, je levensenergie, aanraking en ademhaling. Bewust zijn van je ademhaling tijdens je danssessie is een must om je energie door je lichaam heen te bewegen. Of om door eventuele blokkades heen te komen. Een zijn met jezelf en je adem als een slang.

Dans als medicijn

Terwijl we de primitieve en sensuele dans vieren, laten we niet vergeten dat het niet slechts een fysieke daad is, maar een poort naar zelfontdekking, genezing en transcendentie. Of je nu blootsvoets op de aarde stampt, onder het maanlicht draait of deelneemt aan een langzame, sensuele wals, laat de dans een weerspiegeling zijn van je ware zelf. Ze zeggen ook wel twerken is een goede manier om vastzittende emoties los te maken. Heupen los en schudden met die billen!

Lieve jij, betreed de dansvloer van het leven, omarm de primitieve ritmes die van binnen echoën en laat de sensualiteit van beweging je leiden naar de diepten van je wezen. Want in de dans vinden we niet alleen een viering van het lichaam, maar een pad naar de ziel. Bevrijdt jezelf door middel van dans.

Dans als medicijn.

Wil je de transformerende kracht van dans ontdekken?! Meld je aan voor de inspiratiemail. In 2024 geef ik een workshop waarin sensualiteit en dans centraal staan! Of kom naar de Wijze Vrouwencirkel om je meer te verbinden met je bekkengebied.

Schrijf je in voor de inspiratiemail!