De fundamenten van het vrouw zijn.

Je hormooncyclus beter leren begrijpen.

 

Of je nu een vrouw bent die zichzelf wilt leren kennen intuïtief en of je fysiologische ritmes of een vrouw die haar gezondheids- en/of fitnessagenda wilt verfijnen het is belangrijk om te weten hoe jij als vrouw in elkaar steekt. De fundamenten van je steeds veranderde hormooncyclus leren kennen is essentieel voor leven in harmonie met jezelf en je omgeving.

Er moet mij iets van het hart! Om te beginnen wist je dat vrouwen slechts 25% van de proefpersonen uitmaken in alle onderzoeken en voorbereidende onderzoeken veelal zijn ze of menopauze of in de eerste week na hun menstruatie. Ondanks het feit dat is aangetoond dat de vrouwelijke hormonen anders reageren op virussen, bacteriën en bepaalde geneesmiddelen (denk aan lagere dosis bijv. is efficiënter). Vorig jaar raakte mijn brein helemaal in awe toen mij dit ter ogen kwam. Het verklaarde ontzettend veel over de manier waarop ik naar mijzelf keek en de vrouw!

De meeste vrouwen begrijpen het belangrijkste concept van hun maandelijkse cyclus “ik bloed één keer in de maand”. Slechts het gros weet hoe al deze dingen werken, maar vele vrouwen houden hun cycli niet bij en houden geen logboeken bij. De vrouwen waar ik mee heb gewerkt vinden het moeilijk te antwoorden wanneer ik naar de datum van hun laatste menstruatie vraag.

Al ben je een vrouwelijke atleet of een gewone vrouw het is belangrijk te weten wanneer je een trainingsprogramma volgt of deze in overeenstemming is met elke fase van je cyclus voor optimale prestaties. Vooral als je lichamelijk herstel, mentale, emotionele of chronische gezondheidsuitdagingen ervaart. Voor trainers, coaches en therapeuten zou het goed zijn om met deze informatie vertrouwd te raken zodat zij deze in hun programma’s kunnen verwerken!

Dit is een inleiding op basis van mijn eigen verzamelde kennis en praktijk, evenals op meer dan 1000 artikelen, studies, onderzoek documenten en boeken die ik heb verzameld, gelezen en vergeleken om deze kennis in een zeer kleine hoeveelheid informatie te presenteren. Er is meer! Er is heel veel meer! Dit is slechts een introductie wil je meer dan verwijs ik je door naar mijn programma Back on Track with Flow en Flow Magic.

Honderden onderzoeken laten zien hoe verschillend de vrouwelijke spier reageert op verschillende oefeningen anders dan mannen. Ondanks deze informatie worden vrouwen nog steeds op dezelfde manier getraind als mannen! We weten dat lichaamsbeweging en dieet bij verschillende veranderingen in haar cyclus een verschillende invloed hebben op vrouwen. Maar toch vertegenwoordigen vrouwen slechts minder dan 3% van al het wetenschappelijk onderzoek naar lichaamsbeweging. Ik behandel maar een klein stukje hierover in dit stuk.

Vrouwen hebben geen gelijkheid nodig, wij hebben gelijke KWALITEIT nodig dit is wat ik mijn conclusie is na de afgelopen jaren veel vrouwen werk te doen. Kwaliteit in gezondheidszorg, onderwijs, therapie, coaching, fitnessprogramma’s die de behoeften, uitdrukkingen, stemmen, variaties en differentiaties van vrouwen vertegenwoordigen.

Waarom is het belangrijk om elke fase van de cyclus te begrijpen om oefeningen en trainingen te programmeren?

Er zijn vier fasen (of weken) in een normale vrouwen cyclus. Het is belangrijk om ze te begrijpen vanwege de stijging en dalen van de drie belangrijke hormonen die je als vrouw fysiek, mentaal en emotioneel beïnvloeden.

De hormonen op een rij en waar dienen ze voor!
Dit zijn de belangrijkste drie hormonen die de grootste rol spelen in de cyclus van een vrouw die van invloed zijn op prestaties en energie.

Oestrogeen:

 • Heeft een gunstige invloed op het metabolisme van macronutriënten en verbetert duurtraining
 • verhoogt het glucose gebruik door langzame spiervezels van type 1
 • verhoogt de glycogeen opslag in luteale fasen met stabiele niveaus kan spierontsteking verminderen en een efficiënt herstel na een training stimuleren
 • Verhoogd oestrogeen wordt geassocieerd met hogere energieniveaus, snellere reactietijden en een verhoogde secretie van cortisol kan helpen om de bloedsnelheid naar de schildklier te verhogen en de stofwisseling te verbeteren verhoogd oestrogeen wordt in verband gebracht met hogere bloeddrukcijfers ondersteunt en kan de productie van menselijk groeihormoon verhogen

Progesteron:

 • Is in voorlopige studies aangetoond dat het het metabolisme en het gebruik van glycogeen en macronutriënten vermindert, waardoor het werkt als een antagonist voor oestrogeen en niet bevorderlijk is voor training van het duurtype
 • Vermindert gluconeogenese, het mechanisme van het lichaam om stabiele glucosespiegels te handhaven, waardoor de duurtraining in gevaar komt, en ook een reden dat vrouwen in die sporten minder de voorkeur hebben.
 • Verhoogde niveaus worden geassocieerd met hogere niveaus van GABA, een kalmerende chemische stof in het lichaam die ook serotonine verbetert
 • Verhoogde progesteron wordt geassocieerd met tragere zenuwreactietijden en onderdrukte energie en metabolisme
 • Verhoogde progesteron wordt geassocieerd met een onderdrukte of lagere bloeddruk

  Een bloed eerlijke opmerking over oestrogeen en progesteron!
  Beide worden geproduceerd uit cholesterol (net als testosteron, cortisol, DHEA en aldosteron) wat
  belangrijk is voor vrouwen die een vetarm, vegetarisch of veganistisch dieet volgen. Deze manier van leven kan leiden tot onderdrukte productie of onbalans van hormonen, het verouderingsproces versnellen en leiden tot een vroege menopauze, een echt waardeloos immuunsysteem, botverlies en een groot aantal andere problemen. Het eerste jaar voel je je misschien goed, zelfs vijf jaar, maar daarna vraag je gewoon om problemen. Luister goed naar de signalen van het lichaam geef je lichaam wat het nodig heeft en wanneer het het nodig heeft.

Testosteron:

 • Verhoogd testosteron tijdens specifieke fasen van de cyclus verhoogt endorfine en oxytocine
 • Verbetert mentale helderheid
 • Verhoogt neuromusculaire reactietijden
 • Verhoogt de spiereiwitsynthese
 • Ondersteunt en kan de productie van menselijke groeihormoon verhogen.

Slotwoord

Gebruik deze informatie als een gids voor jezelf. In het programma Back on Track with Flow leer je hoe je als vrouw kan bio-hacken. Niet alleen qua voeding en beweging, maar ook spiritueel. Wanneer ben je op je best en wanneer kun je het best een beetje meer rusten.

Ik wil weg blijven van de negatieve lichaamsdissociaties waar het vrouwen drama gehalte heel hoog is. De meeste tijdschriften hebben een bepaalde invalshoek waar ik kriebels van krijg.

Een heel praktische aanwijzing is STOP met het gebruik van het woord ONGESTELD vervang dit voor menstruatie, maanstonde of ik heb mijn maan. Je zult merken hoeveel meer krachtiger dit is en eventuele buikkrampen tijdens je menstruatie zullen afnemen.

Bio-hacken als vrouw is nodig als je met je vrouwelijke natuur in balans wilt raken. Niet op de mannelijke manier, maar op de vrouwelijke manier. Hier is nog niet veel over geschreven en nog niet veel over gepubliceerd. Dit essay is slechts een begin van een nieuw begin. Een aanzet om JOU een zetje in de richting te geven om jezelf te gaan onderzoeken. Jezelf te leren kennen, niet alleen als bloedende vrouw, maar als magisch, krachtig wezen. En weet je het begint bij ons vrouwen om de taboes te doorbreken. Want als wij er al niet over praten, dan zullen de mannen, onze zonen, neven enz. er nooit op een goede manier over leren.
Binnenkort start het membership programma waarin je praktische toepasbare handvatten krijgt over het leven! 

Dit artikel is geïnspireerd op de teachings van Sara Gustafson
Voor alle gebruikte bronnen en inspiratie wil ik je verwijzen het boek in wording De kracht van je cyclus.

Schrijf je in voor de inspiratiemail!