Luister naar je lichaam: menstruatieklachten ZIJN niet normaal!  Ons vrouwen is verteld dat menstruatiepijn erbij hoort. Neem maar een pijnstiller als je krom ligt van de pijn, maar niets is minder waar. Menstruatie pijn hoort er absoluut niet bij! Ik ben zelf ontzettend blij met de aandacht hiervoor. Steeds meer vrouwen beseffen dat het anders kan. Dat er natuurlijkere manieren zijn voor pijnbestrijding plus dat je je kan focussen op preventie van pijn. Iedere cyclus weer!

Voor veel vrouwen voelt het alsof menstruatiepijn er “gewoon bij hoort.” Rugpijn, krampen, stemmingswisselingen en vermoeidheid worden vaak afgedaan als de prijs die we betalen voor onze cyclus. Deze klachten horen er niet bij! Ze zijn vaak een teken van een disbalans in je lichaam of geest. Het goede nieuws? Jij kunt hier zelf iets aan doen.

In deze blog deel ik niet alleen tips voor het verlichten van menstruatieklachten, maar ook hoe je jezelf weer in balans kunt brengen. Onthou, vertrouw je het niet, aarzel dan niet om een arts te raadplegen. Jij voelt het beste wanneer er iets niet goed zit in je lichaam!

Waarom menstruatieklachten ontstaan

Menstruatieklachten, zoals krampen en rugpijn, worden vaak veroorzaakt door een overproductie van prostaglandines – stofjes die samentrekkingen in de baarmoeder stimuleren. Daarnaast spelen stress, een verstoorde hormoonbalans, voedingstekorten en energetische blokkades een rol. Veel vrouwen lopen onbewust rond met chronische stress, een uitgeputte lever (die een sleutelrol speelt in hormonale balans) of een gebrek aan essentiële voedingsstoffen zoals magnesium en omega-3. Dit alles kan klachten verergeren en je menstruatiecyclus verstoren.

De weg naar een pijnvrije cyclus

Het doel is niet alleen symptoombestrijding, maar ook het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele manieren om je menstruatiecyclus in balans te brengen:

1. Hormonale balans herstellen

  • Eet voedzaam: Kies voor een dieet rijk aan gezonde vetten (zoals avocado, noten en lijnzaad), groenten en volkoren granen. Vermijd bewerkte voeding, cafeïne en suikers, want die kunnen ontstekingen en hormoonschommelingen verergeren.
  • Ondersteun je lever: Kruiden zoals mariadistel, kurkuma en paardenbloemwortel helpen bij het ontgiften van overtollige hormonen. Een kopje Michelle Doet reinigingsthee wonderen doen. Deze mix zorgt ervoor dat overtollige hormonen worden afgevoerd door de lever. Probeer het eens.

2. Menstruatiepijn verminderen

  • Yoni-steamen: Het stomen van je yoni met verzachtende kruiden zoals frambozenblad, lavendel en kamille helpt de bloedtoevoer naar het bekken te verbeteren en ontspanning te brengen. Dit doe je niet tijdens de menstruatie. Klik hier om hier meer over te lezen of voor een yoni-steam blend
  • Warmte en beweging: Een kruik op je buik of rug verlicht de pijn, terwijl zachte yoga-oefeningen spanning in je bekkengebied verminderen. Probeer bijvoorbeeld de child’s pose of cat-cow.
  • Geef jezelf een orgasme: Jezelf tot een hoogtepunt brengen kan de krampen verlichten, omdat je dan hormonen aanmaakt die je laten ontspannen.

3. Energetische en spirituele zorg

  • Luister naar je lichaam: Je menstruatie is een natuurlijke tijd om naar binnen te keren. Neem rust, mediteer en laat je emoties stromen. Dit heet opruimen van binnenuit.
  • Rituelen voor verbinding: Creëer een maandelijkse gewoonte om bijvoorbeeld een kaars aan te steken, een affirmatie uit te spreken of een dagboek te schrijven. Dit helpt je in contact te komen met je vrouwelijke kracht.

4. Ondersteun met kruiden

Kruiden zoals damiana, ashwagandha en blauwe lotus kunnen helpen bij hormonale balans en ontspanning. Ontspanningsthee met blauwe lotus is verkrijgbaar in mijn webshop, ondersteunt ook je spirituele gemoedstoestand en helpt je tot rust te komen. Je kunt deze ook roken.

Wanneer naar de dokter?

Hoewel de meeste klachten met zelfzorg en een gezonde levensstijl kunnen worden aangepakt, is het belangrijk om te weten wanneer je medische hulp moet inschakelen. Neem contact op met een arts als:
  • De pijn je dagelijkse leven ernstig verstoort.
  • Je menstruatie extreem zwaar of onregelmatig is.
  • Je andere symptomen ervaart zoals koorts, misselijkheid of onverklaarbaar gewichtsverlies.
Je gezondheid is belangrijk, en het is meer dan oké om om hulp te vragen.

Sluit vrede met je cyclus

Een van de meest waardevollen dingen die je kunt doen is je menstruatie omarmen. Het is tijd om menstruatieklachten niet langer als “normaal” te beschouwen. Je menstruatiecyclus is een krachtig signaal van je algehele gezondheid, zowel fysiek als energetisch. Door je te richten op balans – in je hormonen, je energie en je spirituele welzijn – kun je een leven zonder klachten creëren. Wil je hier dieper op ingaan? Wil je een begin maken met het omarmen van een pijn vrij leven reik dan uit. Samen maken we van je cyclus een bron van kracht en niet van pijn. Een online 1 op 1 sessie leent zich hier goed voor of als je wilt leren yoni-steamen in mijn praktijk ben je van harte welkom! Klik hier voor het aanbod.

Schrijf je in voor de inspiratiemail!